Publicat de: Transilvania All Inclusive | Mai 6, 2011

Cașcavalul de Năsal

lacul Țaga

Brânza miraculoasă de la Ţaga

Un deal burduhănos din comuna clujeană Ţaga dospeşte de câteva secole în pântece una din cele mai fine şi apreciate produse lactate din România. Povestea sa are ca eroi nobili şi slugi din Evul Mediu, dar şi brand-uri de succes al zilelor noastre.
Pentru un gurmand versat al zilelor noastre brânza Năsal înseamnă un caşcaval gras, lăsat la maturat la întuneric, fiind acoperit cu mucegai specific grotelor de la Ţaga. O adevărată delicatesă, mai ales cu un vin roşu. Pentru a se ajunge aici a fost nevoie, însă, de secole de istorie plină de peripeţii.

Satul Năsal comuna Țaga , judetul Cluj


În vremurile tulburi ale erei medievale, nişte ţărani au furat brânză de la artistocraţii care stăpâneau locurile. Pentru a nu fi descoperiţi, şi-au ascuns „prada” în peştera de la Ţaga, iar brânza a fost acoperită de mucegai. Când au gustat din brânza furată, ţăranii au fost copleşiţi de gustul fabulos „împrumutat” de mediul grotei.

Prinşi cu furtişagul pentru că se lăudaseră în sat cu descoperirea, oamenii au mărturisit nobililor întreaga păţanie, după care peştera a devenit „depozitul” de caşcaval al acestora. Năsalul a devenit apoi motiv de mare mândrie în rândul artistocraţiei din zonă.

Biserica ortodoxa de lemn din Năsal


Biserica reformată din Năsal


După multă vreme, caşcavalul cel gustos a ajuns produs de seamă al celor de la Napolact şi brand de mare succes în domeniu. Aroma specială i se datorează unei bacterii care vieţuieşte în grota de la Ţaga. Este preferată de iubitorii lactatelor de pe întregul continent european, având ca şi „concurent” faimoasa brânză Parmegiano-Reggiano.


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: